Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхування по-новому – парламент ухвалив Закон

Реклама

Верховною Радою України прийнято новий Закон «Про страхування» (проект № 5315). Ним удосконалено термінологію, оновлено підхід до ліцензування страховиків.

Також Законом передбачено:

- новий порядок отримання єдиної ліцензії на здійснення діяльності зі страхування з можливістю її звуження та розширення;

- перехід від обов'язкових видів страхування до обов'язку наявності укладеного договору страхування за окремими видами діяльності;

- засновники страховика та власники істотної участі в ньому повинні довести Національному банку відповідність свого фінансового/майнового стану та ділової репутації визначеним законодавством вимогам.

Запроваджується залучення незалежних членів до наглядової ради страховика, статутний капітал страховика має бути не меншим 48 млн грн. Страховик буде зобов'язаний подавати регулятору щорічну фінансову звітність разом з аудиторським звітом.

Нова редакція Закону зумовлена тим, що з 1 липня 2020 року НБУ став регулятором ринків небанківських фінансових послуг, у т.ч. й ринку страхування. Законом оновлено процедури нагляду з боку НБУ за діяльністю страховиків, зокрема запроваджується ризик-орієнтований підхід до нагляду за страховиками та - впроваджуються інструменти раннього виявлення ризиків в діяльності страховика (план фінансування та план відновлення діяльності страховика).

Законом також внесено зміни до низки інших законодавчих актів України, зокрема до ЦКУ.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини