Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто з ФОПів на єдиному податку повинен вести облік товарних запасів — ДПС

Реклама

Запровадження з 26 листопада обов'язкового ведення обліку товарних запасів привернуло чимало уваги. Воно й не дивно, зрештою. Але у багатьох ФОПів постало питання наскільки це стосується їх. З цього приводу рівненські та харківські податківці нагадують про п. 12 ст. 3 Закону про РРО.

Ця норма передбачає, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

При цьому суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Нагадаємо, що 26 листопада набере чинності Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Законодавство для підприємців змінюється щодня. Слідкуйте за змінами автоматично з LIGA360. Система сповістить про правки не лише документа в цілому, а й окремих абзаців. Придбайте LIGA360 сьогодні та отримайте доступ до повної бази нормативних актів й аналітики для ФОП.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини