Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження збільшення мінзарплати, приватизація Приватбанку та Ощадбанку, збільшення податків – що Україна пообіцяла МВФ

Реклама

МВФ оприлюднив тексти Листа про наміри та Меморандуму про економічну та фінансову політику. Ці документи містять заходи та умови, які реалізували та планують реалізувати і дотримуватись КМУ та НБУ. Їх було схвалено Радою директорів Міжнародного валютного фонду 8 листопада 2021 року. Також Меморандум містить плани щодо подальших заходів для впровадження структурних реформ у 2022 році в грошово-кредитному, податково-бюджетному і фінансовому секторах. Впровадження відповідних заходів необхідно для успішного отримання наступних траншів від МВФ. Про це інформує Мінфін.

Так, Україна обмежить зростання мінімальної зарплати на рівні інфляції +2%. Водночас посилюватиме адресність соціальних програм, приділятиме пріоритетну увагу витратам на охорону здоров'я, освіту, оборону та безпеку. Наприклад, зростання зарплат вчителів пропонують передбачити на рівні 8%, зростання стипендій на рівні на 50%. Також Держбюджет-2022 повинен передбачати фінансування оборони та безпеки в обсязі понад мінімальний рівень 5% ВВП.

Для забезпечення пріоритетних витрат у 2022 році Україна має намір прийняти законопроект (вочевидь, йдеться про законопроект № 5600 - Ред.), який дозволить наступного року збільшити доходну частину на 0,5% ВВП: «Податкові заходи майже порівну розподілені між підвищенням ставок чинних податків та заходами з розширення бази оподаткування. Ми маємо намір прийняти законодавчі зміни до Податкового кодексу до кінця листопада 2021 року. Ми плануємо спрямувати ці додаткові доходи на капітальні видатки та на збільшення асигнувань на програми субсидій з оплати ЖКГ, коли навесні будуть переглянуті контракти на постачання газу за фіксованою ціною».

Щодо податкової політики, то Україна повідомляє в Меморандумі, зокрема: «Ми запропонували внесення змін до Податкового кодексу, де, серед іншого, маємо на меті покращити адміністрування податків, звузити коло можливостей для зловживань (особливо що стосується акцизів і ПДФО з продажу об'єктів нерухомості), закрити деякі податкові «лазівки», пов'язані з операціями з нерухомістю, покращити оцінку бази оподаткування (для податку на прибуток підприємств і рентних платежів)... Після детального технічного вивчення, ми не будемо здійснювати кроки щодо заміни чинного податку на прибуток підприємств (CPT) податком на розподілений прибуток (DPT) або податком на виведений капітал (ECT). Ми утримуватимемося від розширення критеріїв відповідності спрощеній системі оподаткування або запровадження нових груп платників податків, які можуть скористатися спрощеною системою оподаткування, а також почали здійснювати кроки задля попередження ухилення від оподаткування і зловживання зазначеним режимом. Ми утримуватимемося від введення нових або розширення існуючих податкових преференцій/пільг, як на галузевому, так і на регіональному рівнях, за винятком потенційних дрібномасштабних механізмів підтримки, які будуть ретельно розроблені для забезпечення обмежених та цільових стимулів».

Меморандум також передбачає продовження впровадження пенсійної реформи: «Ми утримуватимемося від: введення спеціальних пенсій або привілеїв; подальшого дискреційного збільшення виплат; прийняття змін, що призведуть до зниження ефективного пенсійного віку».

Знайшлося у документі місце і для зобов'язання оприлюднити результати аудиту Фонду боротьби з COVID-19 до кінця цього року, запустити Бюро економічної безпеки та ліквідувати до кінця грудня цього року ДФС.

Ще одним структурним маяком зазначено ухвалення до кінця січня 2022 року Кабміном «дорожньої карти», яка визначатиме кроки, необхідні для виведення «ПриватБанку» та «Ощадбанку» на ринок для часткової або повної приватизації.

Працюйте бухгалтерією в єдиному інформаційному просторі LIGA360. ІТ-платформа LIGA360 дозволяє формувати спільні рішення, обмінюватися шаблонами документів й нормативами з колегами, обговорювати новини й професійну аналітику. Дізнайтеся про всі переваги LIGA360:Бухгалтерія за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини