Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якими будуть ставки єдиного податку першої-третьої груп для підприємців у 2022 році

Реклама

Головне управління ДПС у Хмельницькій області звертає увагу платників податків, що ставки єдиного податку встановлюються місцевими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

- для першої групи платників єдиного податку - не більше 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року (у 2022 році 248,10 грн) ;

- для другої групи платників єдиного податку - не більше 20% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (у 2022 році - 1300 грн).

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

Якщо платники єдиного податку першої і другої груп здійснюють господарську діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, то застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи таких платників єдиного податку.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

- 3% доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

- 5% доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для ФОП, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5% доходу.

Налаштуйте роботу бухгалтерії в єдиній ІТ-платформі LIGA360. Спільно оцінюйте фінансові й облікові ризики, обговорюйте новини з професійних медіа, отримайте повну й актуальну базу нормативів та документів для всього відділу. Дізнайтесь як діяти командою на усі 360.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини