Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто із ФОПів на єдиному податку повинен зберігати первинні документи на товар із 2022 року

Реклама

Податківці відповіли на актуальне питання, чи зобов'язані ФОП - платник ЄП 2 - 4 груп вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами.

Вони відсилають до п. 12 ст. 3 Закону про РРО, який вимагає від суб'єктів господарювання, які проводять розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

При цьому суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам на початок перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб'єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів, які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Однак такі вимоги не поширюються на ФОП - ЄП, які не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, а також ліків та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua). Діє із 01.01.2022 року.

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини