Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок обліку платників податків змінився із 1 січня

Реклама

Наказом Мінфіну від 13.12.2021 р. № 662 скориговано норми Порядку обліку платників податків і зборів. Він діє із 01.01.2022 року.

1. Облік платників податків буде вестись з визначенням щодо кожного платника податків:

- територіального органу ДПС, який є контролюючим органом за основним місцем обліку платника податків;

- державної податкової інспекції, яка є структурним підрозділом контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків;

- коду території територіальної громади згідно з третім рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - КАТОТТГ), що відповідає місцезнаходженню (місцю проживання) платника податків.

У відповідності до цих норм ДПС доручено упродовж січня-лютого 2022 року забезпечити ведення обліку платників податків.

2. Визначається порядок взяття на облік особи-нерезидента, яка постачає на митній території України фізичним особам електронні послуги.

3. Прописано, що постійні представництва нерезидентів, які були зареєстровані платниками податку на прибуток підприємств у періодах до 1 січня 2021 року, залишаються платниками цього податку до реєстрації як платниками податку на прибуток підприємств відповідних нерезидентів. Зняття ознаки платника податку на прибуток стосовно постійного представництва нерезидента проводиться після реєстрації нерезидента платником податку на прибуток. Подавати постійному представництву заяву про зняття такої ознаки не треба.

4. Для перевірки, уточнення або внесення змін до відомостей про платника податків можуть використовуватись дані, розміщені на офіційних вебпорталах держорганів, торгових та/або комерційних реєстрів компетентних органів держави, резидентом якої є платник податків - іноземна компанія, організація, а також на власних вебпорталах платника податків.

5. За потреби платник податків може отримати дублікат або копію довідки за формою № 34-ОПП, подавши запит:

- за формою № 34-ОПН;

- до будь-якого контролюючого органу або державної податкової інспекції;

- в один із таких способів: особисто платником податків або представником, уповноваженою на це особою; поштою; через електронний кабінет в електронній формі.

6. Уточнені процедури зміни контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, території територіальної громади або ДПІ обслуговування.

7. У формі № 20-ОПП у розділі 3 слова "Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ" замінили словами "Територія територіальної громади", слова "Код за КОАТУУ" - словами "Код КАТОТТГ". Також графи 6 - 7 "Територія територіальної громади, де знаходиться об'єкт оподаткування" форми № 20-ОПП заповнюють відповідно до КАТОТТГ, що розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України.

Як бухгалтеру першим отримати інформацію у Новому Році? Усі нововведення та аналітику надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини