Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ДПС роз’яснили коли платникам необхідно подавати декларацію з податку на прибуток за оновленою формою

Реклама

Державна податкова служба України повідомляє, що 17 грудня 2021 року набрав чинності Наказ № 601, яким затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої Наказом № 897. Про це йдеться у листі ДПС від 05.01.2022 р. № 62/7/99-00-21-02-01-07.

Наказ № 601 виданий з метою реалізації положень Закону№ 1293, який набрав чинності 28 березня 2021 року. З урахуванням прийнятих Законом № 1293 доповнень підрозділу 4 "Особливості справляння податку на прибуток підприємств" розділу XX "Перехідні положення" ПКУ пунктом 55, тимчасово, до 01 січня 2035 року, застосовуються особливості оподаткування прибутку підприємства - інвестора із значними інвестиціями, яке є стороною спеціального інвестиційного договору. Більш детальні роз'яснення щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проєкти із значними інвестиціями в Україні та умови звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств інвесторів із значними інвестиціями наведені в Інформаційному листі № 21.

З метою приведення форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств у відповідність до пункту 55 підрозділу 4 розділу XX ПКУ рядок 10 "Особливі відмітки" доповнено позицією, яка заповнюється платниками, які застосовують особливості оподаткування прибутку підприємства - інвестора із значними інвестиціями при виконанні спеціального інвестиційного договору.

Також показники декларації, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, доповнено рядками 03.1 та 03.2, в яких відображаються:

- суми перевищення ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями;

- суми перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом "витягнутої руки" при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями.

Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування платником податку - інвестором із значними інвестиціями, відображається в додатку ПЗ до декларації.

Крім того, ДПС звертає увагу, що при складанні платником декларації сума податку, що не сплачується до бюджету та залишається у розпорядженні платника - інвестора із значними інвестиціями відображається у додатку ПП до декларації.

Пунктом 46.2 ПКУ передбачено, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону про бухоблік зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають разом з податковою декларацією за відповідний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором.

У зв'язку з цим, у полі "Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків - форм фінансової звітності" декларації передбачено відмітку, яка заповнюється платником, який зобов'язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, при складанні декларації за звітний (податковий) рік.

Згідно з п. 46.6 ПКУ якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Враховуючи зазначене, платникам податку необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду - I квартал 2022 року.

1,4 тис. ситуацій та алгоритмів дій для бухгалтера - на ІТ-платформі LIGA360. Замовте презентацію професійних рішень LIGA360:Бухгалтер та LIGA360:НR прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини