Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на нерухомість з фізосіб у 2022 році - в якому розмірі нараховує ДПС

Реклама

ДПС нагадує власникам нерухомості, що за об'єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховують за площу, яка перевищує для квартир - 60 кв. м., житлових будинків - 120 кв. м., різних типів житлової нерухомості, в т. ч. їх часток - 180 кв. м.

Підстава для нарахування податку на нерухомість - дані Держреєстру речових прав на нерухоме майно або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документи на право власності.

Ставку податку на нерухомість встановлюють місцеві ради залежно від типу об'єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, та вона не може перевищувати 1,5% за 1 кв. м.

У 2022 році податок нараховують за звітний 2021 рік, тоді ставку податку розраховують виходячи із мінімальної зарплати, встановленої на 01.01.2021 року, тобто 6000 грн. Тож максимальна ставка за 1 кв.м. не може перевищувати 90 грн (6000 грн х 1,5%).

Наприклад, якщо у фізичної особи у власності квартира у м. Києві загальною площею 65 кв.м., тоді суму податку розраховують як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв.м, та ставки податку, затвердженої рішенням КМДА. Зокрема, для квартир у м. Києві ставка податку складає 1,5% (90,0 грн за 1 кв.м.).

Розрахунок суми податку:

(65 кв.м. - 60 кв.м.) х 90 грн = 450 грн.

Додатково враховуйте, що за наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у т. ч. його частки, загальна площа якого перевищує 300 кв.м. (для квартири) та/або 500 кв.м. (для будинку), суму податку збільшують на 25000 грн на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку на нерухомість та відповідні платіжні реквізити за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилають платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове зобов'язання з податку сплачують фізичні особи упродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Також платники податку можуть звернутися з письмовою заявою до органу ДПС за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості та нарахованої суми податку.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини