Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова Узагальнююча податкова консультація від Мінфіну – щодо обліку платників податків

Реклама

Наказом Мінфіну від 12 січня 2022 року № 7 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків. Наведемо відповіді з УПК на найбільш поширені питання.

Податковий облік щодо відокремленого підрозділу з працівниками

Перше питання УПК звучить так: "Юридична особа відкриває за межами територій, де вона перебуває на податковому обліку, у власному чи орендованому приміщенні свій відокремлений підрозділ, в якому будуть за трудовим договором працювати (мати постійне місце роботи) співробітники цієї юридичної особи. Чи повинна така юридична особа стати на податковий облік у відповідному контролюючому органі за неосновним місцем обліку, за місцем створення цього підрозділу та повідомити про відкриття цього підрозділу контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за ф. 20-ОПП?"

У Мінфіні відповіли, що згідно з пп. 168.4.3 ПКУ податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. У разі наявності того, що вказаний відокремлений підрозділ веде бухгалтерський облік своїх операцій, має відокремлений баланс, реєструється в ЄДР, та йому делеговано юридичною особою право сплачувати податок на доходи фізичних осіб, юридична особа не зобов'язана згідно з вимогами статті 63 ПКУ, розділів VII та VIII Порядку № 1588:

а) ставати на облік у відповідному контролюючому органі за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відокремленого підрозділу, в якому за трудовим договором будуть працювати (мати постійне місце роботи) співробітники цієї юридичної особи;

б) повідомляти про створення такого підрозділу контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за ф. 20-ОПП.

Використання побутового газового котла та паливного генератора

У цьому питанні юрособа використовує у своїй господарській діяльності побутовий газовий котел для обігріву приміщення в зимовий час, та паливний генератор, для відновлення електропостачання у приміщенні у нештатних ситуаціях. Ця юридична особа перебуває на обліку за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням приміщення (власного або орендованого), обладнаного котлом та генератором. Чи потрібно подавати повідомлення за ф. 20-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку про зазначене обладнання? На думку Мінфіну, оскільки юридична особа перебуває на обліку у контролюючому органі за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням приміщення (власного або орендованого), про яке вже подавалося повідомлення за ф. 20-ОПП, застосовується принцип укрупнення інформації відповідно до норм розділу VIII Порядку.

Тобто не потрібно окремо повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за ф. 20-ОПП про котел та генератор, які експлуатуються за адресами розташування власних або орендованих приміщень юридичної особи, стосовно яких подавалося повідомлення за ф. 20-ОПП.

Обов'язковість рекомендованого довідника типів об'єктів оподаткування на офіційному сайті ДПС

У додатку 10 до Порядку № 1588 затверджено зразок Повідомлення за ф. № 20-ОПП, в пункті 3 Пам'ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення за ф. № 20-ОПП зазначено, що графа 3 "Тип об'єкта оподаткування" заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об'єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному вебсайті ДПС.

Рекомендований довідник типів об'єктів оподаткування не є нормативно- правовим актом, має рекомендований характер та у разі зазначення іншої інформації, ніж в Рекомендованому довідку, під час подання повідомлення за ф. 20-ОПП до платників податків не можуть застосовуватись штрафи згідно з ПКУ. Водночас заповнення платником податків графи 3 "Тип об'єкта оподаткування" є обов'язковим.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП з інформацією про об'єкти оподаткування відокремлених підрозділів юридичної особи

Пунктом 63.3 ПКУ встановлено, що з метою проведення податкового контролю платники підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Оскільки платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю, орендної плати за земельну ділянку є суб'єкт господарювання (фізична та юридична особа), повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, щодо рухомого, нерухомого майна та земельних ділянок подається за ф. № 20-ОПП таким платником податків - суб'єктом господарювання.

Згідно з пунктом 8.2 розділу VIII Порядку № 1588 відокремлений підрозділ юридичної особи (філія, представництво) зобов'язаний стати на облік у контролюючих органах, повідомляти про всі об'єкти оподаткування, що знаходяться на його балансі, шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за ф. № 20-ОПП, крім об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, де платником податку відповідно до ПКУ визначений суб'єкт господарювання (юридична особа, якою створені такі відокремлені підрозділи, філії, представництва), інформація про які подана таким суб'єктом господарювання.

Працюйте бухгалтерією в єдиному інформаційному просторі LIGA360. ІТ-платформа LIGA360 дозволяє формувати спільні рішення, обмінюватися шаблонами документів й нормативами з колегами, обговорювати новини й професійну аналітику. Дізнайтеся про всі переваги LIGA360:Бухгалтерія, замовивши презентацію.

Читайте також матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух":

- "Що потрібно знати про подання повідомлення за формою № 20-ОПП";

- "Форма № 20-ОПП: робочі ситуації та відповідальність".

Користуйтеся публікаціями в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини