Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС уважає нелегітимними фіскальні чеки без зазначення секунд

Реклама

Починаючи із 01.08.2021 року діють вимоги наказу Мінфіну від 18.06.2020 р. № 306 (далі - Наказ № 306), який зміни норми Положення про форму та зміст розрахункових документів.

До 01.08.2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Держреєстру РРО та які не перебували на обліку в органах ДПС до 01.08.2021 року, за наявності технічних можливостей повинні були бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) для забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до Наказу № 306.

З цього приводу платник податків поцікавився у податківців, чи оновлювати програмне забезпечення РРО, якщо у фіскальному чеку не відображаються дані про секунди, однак усі інші реквізити фіскального чеку присутні і чи буде ДПС вважати такий чек невідповідним.

В ДПС відповіли, що до 01.08.2021 року, не зважаючи на дату взяття на облік контролюючим органом РРО в обов'язковому порядку повинні були бути доопрацьованими виробником (постачальником) та відображати у фіскальних касових чеках інформацію про фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилини, секунда) проведення розрахункової операції (рядок 25).

Не доопрацювання РРО є порушення вимог, встановлених Закону про РРО та Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

Тому фіскальні чеки, у яких відсутня інформація про час (години, хвилини, секунди) не приймають як розрахункові.

Додатково фіскали відповіли також на питання, чи можливі розрахунки через РРО та платіжний термінал (POS-термінал) не поєднаний (не з'єднаний) з РРО, якщо розрахунковий документ не містить інформацію про застосування електронного платіжного засобу (далі - ЕПЗ), а така інформація міститься у надрукованому сліпі (квитанції) безпосередньо друкуючим пристроєм POS-терміналу.

Сучасні технології передбачають можливість з'єднувати пристрої, за допомогою, як дротового так і бездротового з'єднання.

Лише у випадку, якщо суб'єкт господарювання використовує РРО, що має зовнішній модем і такий РРО не з'єднаний з POS-терміналом, то у такому випадку рядки 11 - 18 фіскального чека не заповнюють, та допускають друк сліпу (квитанції) безпосередньо друкуючим пристроєм POS-терміналу, який має в обов'язковому порядку бути врученим споживачу, разом з розрахунковим документом такого РРО.

Вимоги законодавства не стосуються процесу друку розрахункового документа та/або сліпів (квитанцій) POS-терміналами, а тому при застосуванні під час розрахунків з використанням ЕПЗ (платіжної картки) платіжного терміналу таку операцію відображають у розрахунковому документі РРО, за винятком випадків використання РРО з зовнішнім модемом, який не може бути з'єднаний з POS-терміналом.

Джерело: ІПК ДПС від 14.12.2021 р. № 4636/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини