Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплата за допомогою технології Masterpass: чи потрібен РРО

Реклама

До ДПС продовжують надходити запити щодо застосування РРО.

Серед таких - чи потрібен РРО при розрахунках фізособами за надані послуги за допомогою технології Masterpass, яка вбудована в мобільний додаток надавача послуг за умови залучення для здійснення платежу фінансової компанії ТОВ "ФК "КОНТРАКТОВИЙ ДІМ" (платіжного сервісу EasyPay)? В цій ситуації платежі за надання послуг здійснюють споживачі через небанківську фінансову установу.

Якщо оплату проводять дистанційно за допомогою електронного платіжного засобу (далі - ЕПЗ) або за використанням електронного гаманця створеного за допомогою технології Masterpass, який є в свою чергу замінником ЕПЗ, то кошти на рахунок суб'єкта господарювання будуть надходити від еквайра, а не від держателя ЕПЗ. При цьому еквайр самостійно визначає порядок обліку торговців, з якими він має укладені договори.

Тож розрахункові операції із застосуванням ЕПЗ, не супроводжуються розрахунковими документами встановленої форми та змісту, що підтверджують факт продажу товарів чи/або надання послуг, на відміну від виписок банківських установ про здійснення платежів через он-лайн систему банківських платежів.

Тому використання ЕПЗ не забезпечує споживачів розрахунковими документами встановленої форми та змісту при розрахункових операціях за товари (послуги), а лише надає йому інформацію про ініціювання ним переказу коштів.

Якщо підприємство надає послуги (без реалізації товарів, виконання робіт) та за умови розрахунків за надані послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, тоді РРО буде не є обов'язкове.

Джерело: ІПК ДПС від 14.12.2021 р. № 4637/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій на ІТ-платформі LIGA360:Бухгалтер. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини