Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС відповіла на питання фіскалізації розрахунків підприємців із 2022 року

Реклама

ДПС розмістила відеороз'яснення "Фіскалізація у деталях" у рамках інформаційно-роз'яснювальної кампанії, де надала практичну інформаційну підтримку суб'єктам господарювання стосовно фіскалізації, яка відбулась з 1 січня 2022 року.

Основні тези меседжів від податкової служби.

1. На суб'єктів господарювання - платників єдиного податку, на яких не розповсюджується порядок ведення обліку товарних запасів, окрім тих, які торгують складними побутовими виробами, ювелірними виробами та виробами із дорогоцінних металів, медичними виробами та лікарськими засобами і/або надають послуги у сфері охорони здоров'я, не поширюється обов'язок або зберігати облікові документи на господарській одиниці, або інші будь-які документи бухобліку, які свідчать про походження товарів. Також не поширюється щодо них вимога накопичувати чи пред'являти для податкових перевірок таких документів.

Читайте також "Не всі підприємці - платники єдиного податку повинні вести облік товарних запасів - ДПС".

2. Критерії відбору ФОП для перевірок чітко визначені ст. 80 ПКУ. Якщо на суб'єкта господарювання не буде скарг споживачів, які повідомлять про невидачу чека, якщо не буде повідомлень, що кількість господарських одиниць перевищує кількість найманих працівників, якщо не буде звернень від органів держвлади, тоді у контролюючого органу не буде підстав для перевірки.

3. У разі приймання платежів суб'єктом господарювання із застосування покупцем реквізитів платіжних карток (через Інтернет, ПКТС, платіжні сервіси, застосунки банків тощо) вони потребують фіскалізації.

4. Якщо фізично надавати платіжне доручення або розмістити реквізити на сайті, або надіслати у рахунку споживачу, і оплата буде здійснено із IBAN рахунку покупця на IBAN рахунку продавця, тоді фіскалізація не потрібна.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини