Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суди приймають як докази скріншоти про надсилання податкових накладних на реєстрацію

Реклама

Верховний Суд розглянув спір платника податків та Офісу великих платників податків ДПС, який стосується штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних.

Позивач переконував, що 30.04.2019 року року з використанням комп'ютерної програми подав в електронному вигляді 36 податкових накладних, з метою їх реєстрації в ЄРПН. Їх було направлені на реєстрацію упродовж операційного дня. Однак, з боку ДФС до закінчення операційного дня, а саме до 20-ї години 30.04.2019 року, всупереч вимогам законодавства, в день направлення на реєстрацію податкових накладних не надійшло ані квитанції про реєстрацію податкових накладних, ані квитанції про відмову у такій реєстрації.

Суди першої та апеляційної інстанції погодилися із доводами позивача і скасували спірне податкове повідомлення-рішення.

Проте податківці переконували, що судами замість оригіналів електронних доказів досліджувалися паперові електронні докази та електронні копії електронних доказів.

Мова йде про те, що направлення позивачем на реєстрацію даних 36 податкових накладних саме 30.04.2019 року підтверджувалось роздруківкою скріншотів файлів спеціалізованого програмного забезпечення та компакт - диском з оригіналами відповідних файлів.

Верховний Суд визнає вказані роздруковані скріншоти файлів належними та допустимими доказами на підтвердження факту направлення на реєстрацію податкових накладних, оскільки до аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у постановах від 28.04.2020 р. у справі № 810/198/16 та від 20.10.2020 р. у справі № 620/817/19. Ці та інші судові рішення можна знайти у системі VERDICTUM. Дізнайтеся більше про систему VERDICTUM за посиланням.

Суд вказує на те, якщо до 20-ої години операційного дня, в який платником податків було направлено податкові накладні для їх реєстрації, йому не було надіслано квитанцію, відповідні накладні вважаються зареєстрованими у цей день.

Тому, оскільки позивач не пропустив встановлений строк для реєстрації податкових накладних, то підстави для застосування штрафних санкцій, передбачених п. 120-1 ПКУ, були відсутні.

Джерело: постанова ВС/КАС від 24.11.2021 р. у справі № 200/12604/19-а.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини