Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила зміни в адмініструванні податкового боргу із 2022 року

Реклама

ДПС випустила черговий Інформаційний лист за № 2/2022 про новації Закону № 1914. Він присвячений адмініструванню податкового боргу, перевіркам.

З цього інформаційного листа можна дізнатись про зміни щодо:

- прав та повноважень учасників податкових правовідносин;

- процедури стягнення податкового боргу;

- процедур податкового контролю;

- процедури судового розгляду податкових спорів.

Варто окремо зупинитися на деяких моментах.

1. ДПС звертає увагу на важливість дотримання вимоги щодо відкритості застосування технічних засобів будь-якою із сторін-учасниць процесу перевірки, адже саме на такому характері їх використання наголошує законодавець.

2. Для інформування керівника платника податків-боржника про застосування щодо нього тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України передбачео ведення Реєстру керівників платників податків-боржників, який буде публічним. Його оприлюднюватимуть на офіційному вебпорталі ДПС.

Реєстр керівників платників податків - боржників, стосовно яких застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, наповнюватимуть відомостями, зокрема про П.І.Б. (за наявності) такого керівника, назву та реєстраційний код платника податків, реквізити судового рішення, суму податкового боргу, початок та закінчення (із зазначенням підстави) тимчасового обмеження.

3. Законом № 1914 уточнено процедуру, згідно з якою стягнення коштів здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу у випадку, коли податковий борг виник в результаті несплати самостійно задекларованих платником податків сум (такі грошові зобов'язання вважаються узгодженими на підставі п. 54.1 ПКУ та не підлягають оскарженню згідно з п. 56.11 ПКУ). Таке стягнення здійснюється без звернення до суду.

Зазначена процедура, як і раніше може застосовуватися за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу за наступних обставин:

- податковий борг не сплачується упродовж 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженого грошового зобов'язання, і

- відсутнє (або наявне у меншій сумі) непогашене зобов'язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов'язань, та/або бюджетного відшкодування ПДВ.

Новацією є те, що така процедура здійснюється незалежно від розміру податкового боргу.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. ІТ-платформа LIGA360 відобразить дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,8 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Замовте презентацію LIGA360 та дізнатеся, як бути впевненими у бізнес-зв'язках.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини