Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Cкільки мінімального податку за землю заплатять українці за 2022 рік - ДПС

Реклама

Податківці пояснили, як визначатиметься мінімальне податкове зобов'язання (далі - МПЗ) для фізичних осіб, котрі мають у власності та/або користуванні земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

Першим роком, за який визначать МЗП, буде 2022 рік (до п. 64 розділу ХХ ПКУ).

Обчислюватимуть загальне МЗП фізичним особам, які не зареєстровані як ФОП, органи ДПС за податковою адресою таких осіб до 1 липня.

При цьому платники податку до бюджету сплачуватимуть лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених упродовж податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку - фізичної особи включають: ПДФО та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції; земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (пп. 170.14.5 ПКУ).

Тому вперше фізособи отримують податкове повідомлення - рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов'язання з ПДФО за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, з 01.01.2023 року по 01.07.2023 року.

У випадку передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування (при оформленні таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства) МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному ПКУ.

Тож для фізичних осіб, які оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ орган ДПС не визначатиме. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар.

Розрахункова сума мінімального податкового зобов'язання визначають за формулами, встановленими статтею 381 ПКУ, в залежності від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі з урахуванням коефіцієнта індексації; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Наприклад, платник податків - фізична особа протягом 2022 року має в Київській області у власності земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, площею 4,0 га, нормативна грошова оцінка якої не проведена. Земельна ділянка в оренду емфітевзис або інше користування не передавалась. За 2022 рік сплачено земельний податок у сумі 318,4 грн.

Тоді за результатами 2022 року орган ДПС сформує та направить платнику податків до 01.07.2023 року податкове повідомлення - рішення на суму різниці між сумою МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків:

(26531 ? 4 ? 0,04 ? 12/12) - 318,4 = 4 244,96 - 318,4 = 3 926,56 грн.

Якщо ж упродовж звітного року платник податку отримував доходи від реалізації сільгосппродукції у сумі 100000 грн, з яких 78000 грн не підлягали оподаткуванню, з огляду на пільгу із пп. 165.1.24 ПКУ, а з різниці утримано податковим агентом податок у сумі 3960,0 грн, то сума ПДФО, яку платник податків повинен сплатити до бюджету (позитивне значення різниці між сумою МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків), буде становити 33,44 гн (4 244,96 - 318,4 - 3960,0).

Також читайте аналітичні матеріали:

- "Новорічні податкові "обновки": мінімальне податкове зобов'язання для юросіб";

- "Новорічні податкові "обновки": мінімальне податкове зобов'язання для ФОП-єдинників";

- "Новорічні податкові "обновки": мінімальне податкове зобов'язання для ФОП-загальносистемників".

Отримайте всі відповіді на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини