Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд скоригував правила утримання аліментів

Реклама

Постановою КМУ від 16.02.2022 р. № 122 змінено норми Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб.

По-перше, уточнили, що з платника аліментів, який виїжджає за кордон для постійного проживання в держави, з якими Україна не уклала договорів про надання правової допомоги, аліменти стягують до виїзду за весь період до досягнення дитиною повноліття виходячи із розміру його заробітку (доходу) за останній місяць роботи на момент від'їзду, а в разі, коли платник аліментів не працює або є ФОП і перебуває на спрощеній системі оподаткування, - виходячи із розміру середньої заробітної плати працівника для місцевості, де мешкає платник аліментів до від'їзду за кордон.

По-друге, також уточнили, що з військовослужбовців ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, НАБУ, ДБР, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони аліменти утримують з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

По-третє, передбачено, що з осіб, які працюють і одержують заробіток (дохід) тільки за кордоном у державі, з якою Україна не уклала договору про надання правової допомоги, розмір аліментів обчислюють виходячи із розміру середньої зарплати працівника для місцевості, де мешкали такі особи до від'їзду за кордон. У разі надання такими особами відомостей про свій заробіток (дохід) аліменти обчислюються виходячи із розміру заробітку (доходу), отриманого ними за кордоном.

По-четверте, прописали, що з осіб, які працюють і одержують заробіток (дохід) тільки за кордоном у державі, з якою Україна уклала договір про надання правової допомоги, аліменти обчислюють і стягують у визначеному законодавством порядку.

По-п'яте, вказали, що доставка стягувачу грошових переказів утриманих аліментів провадиться за рахунок платника аліментів. Звідси прибрали згадку про доставку "через відділення зв'язку".

Також ознайомтесь із статтею "Не вистачає зарплати для відрахування аліментів - як бути".

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини