Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи стягують пеню за прострочення сплати аліментів у період воєнного стану

Реклама

Починаючи із 26.03.2022 року діють зміни до Закону України "Про виконавче провадження", які передбачені Законом України від 15.03.2022 р. № 2129-IX.

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

- припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);

- визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

Міністерство юстиції України пояснює, що прийнятими законодавчими змінами не передбачено заборони нарахування та стягнення пені за прострочення сплати аліментів.

Відповідальність за прострочення сплати аліментів, зокрема у вигляді стягнення за рішенням суду неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості, встановлена ст. 196 СКУ.

Розмір неустойки можуть зменшити судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

Тож в рамках виконавчого провадження виконавці не здійснюють нарахування пені, однак стягувач може звернутися до суду із заявою про стягнення пені. У разі ухвалення судом рішення про стягнення пені та видачі судом виконавчого документа, виконавець здійснить його виконання у встановленому порядку.

Також читайте аналітичний матеріал "Аліменти - 2021: способи утримання, розміри, обмеження, бухоблік та звітність".

Користуєтесь LIGA360 - знаєте як діяти у воєнний час! Підключайте LIGA360 за спеціальними умовами. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини