Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС повідомила про відновлення проведення фактичних перевірок суб’єктів господарювання

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомили, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX відновлено проведення фактичних перевірок суб'єктів господарювання, як юридичних так і фізичних осіб - підприємців.

Зокрема, відповідно до пп. 80.2.2 ПКУ з 17.03.2022 р. податкові органи можуть проводити фактичні перевірки за наявності хоча б однієї з наступних підстав:

- у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, зокрема, щодо здійснення платниками податків розрахункових операцій, у тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій, та інших документів, контроль за наявністю яких покладено на контролюючі органи, виробництва та обігу підакцизних товарів;

- письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, у тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, касових операцій, патентування або ліцензування.

Окрім того Законом № 2120-IX внесено зміни до абз.10 п.52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Вони передбачають, що фактичні перевірки, які були розпочаті до 18.03.2020 р. та не були завершеними, або були тимчасово зупинені на період по останній календарний день місяця, в якому завершується дія карантину, можуть бути поновлені (продовжені) та проведені без прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Крім цього, з 17 березня податківцям надано право складати протоколи на ФОП та посадових осіб юрособи про адмінправопорушення за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, не забезпечення можливості розрахунків за товари з використанням платіжного терміналу. У разі виявлення таких порушень до суб'єкта господарювання застосовується штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн - 3400 грн), при повторному порушенні від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн - 17000 грн).

Скористайся спеціальними добірками LIGA360 про воєнний стан. Щодня ми доповнюємо матеріали для бізнесу: господарська діяльність, звітність і податки, ЗЕД і мито, виплати, акциз і ліцензії, власність в умовах воєнного стану тощо. Спробуйте LIGA360 на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини