Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд просять відтермінувати кваліфіковані е-підписи до кінця 2022 року

Реклама

До 31 травня бізнес зобов'язаний перейти на кваліфіковані електронні підписи (КЕП), сертифікати до яких зберігаються на токені або у хмарному сховищі на заміну удосконаленим е-підписам (УЕП) - звертають увагу в ЄБА.

Такий термін прив'язаний до терміну дії карантину, введеного для запобігання розповсюдженню COVID-19, та не враховує реалій роботи підприємств та установ в умовах воєнного стану.

Саме тому експерти ЄБА вважають, що передбачена Постановою № 193 вимога про перехід на хмарні КЕП або токени під час дії воєнного стану може ускладнити умови роботи бізнесу. Зокрема, наразі не у всіх авторизованих центрах сертифікації ключів є хмарний КЕП, до того ж не у всіх держорганах здійснена відповідна інтеграція.

Також варто зважати, що більшість клієнтів компаній ще не користуються хмарними КЕП. До того ж банкам доведеться за короткий час навчити всіх клієнтів тому, як їх випустити та використовувати.

Тому бізнес побоюється, що зобов'язання перейти на КЕП в найближчий час створить зайве навантаження на ринку.

З цих причин ЄБА звернулась до Прем'єр-міністра України з проханням розглянути можливість продовжити дію Постанови № 193 до кінця 2022 року, аби дати бізнесу досить часу для належного доопрацювання процесів, пов'язаних з використанням хмарних КЕП, їх тестування, а також інформування та навчання клієнтів.

Роз?яснення з “гарячих тем” бухгалтерського обліку є в LIGA360:Бухгалтер. Зміни оподаткування й бухобліку, податкові зобов?язання під час війни, особливості подання звітності - всі документи подано зручними блоками й систематизовано. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини