Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Резидент не утримав податок з доходів нерезидента, але сплатив його за власний рахунок пізніше: чи буде штраф

Реклама

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків відповіло, чи застосовують штраф, передбачений ст. 125 прим. 1 ПКУ, якщо резидентом не утримано податок з доходів нерезидента, але нараховано та сплачено такий податок за власний рахунок відповідно до пп. 141.4.2 ПКУ пізніше виплати відповідних доходів/під час їх виплати за умовами договору з таким нерезидентом.

Якщо звернутися до п. 125 прим 1.1 ПКУ, то ненарахування та/або неутримання, та/або несплата (неперерахування), та/або нарахування, сплата (перерахування) не в повному обсязі податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь нерезидента або іншого платника податків, а також нерезидентом, на якого покладено обов'язок сплачувати податок - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 10% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Тож штраф, передбачений ст. 125 прим. 1 ПКУ, застосовують до платника податку, який здійснив виплати доходу нерезиденту без утримання та внесення до бюджету податку з такого доходу, або який перерахував податок з доходів нерезидента до бюджету в повному обсязі, але пізніше терміну.

Роз?яснення з “гарячих тем” бухгалтерського обліку є в LIGA360:Бухгалтер. Зміни оподаткування й бухобліку, податкові зобов?язання під час війни, особливості подання звітності - всі документи подано зручними блоками й систематизовано. Обирай вигідний тариф за посиланням.

До резидента, який виявив факт не утримання податку на доходи нерезидента з відповідного доходу під час виплати у минулих податкових періодах, але нарахував та сплатив такий податок за власний рахунок і до початку перевірки контролюючому органу надіслав уточнюючу декларацію з відображенням сплаченої за власний рахунок суми податку на доходи нерезидента та штрафу у розмірі 3% від такої суми до подання такої уточнюючої декларації, або відобразив сплачену за власний рахунок суму податку на доходи нерезидента у складі декларації, яка подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт не утримання податку на доходи нерезидента, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку, штраф, передбачений ст. 125 прим. 1 ПКУ, не застосовується. При цьому, якщо резидент вніс зміни до декларації відповідно до ст. 50 ПКУ після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, та не нараховано суму пені згідно зі ст. 129 ПКУ, то пеня нараховується контролюючим органом самостійно.

Коли ж резидент за умовами договору з нерезидентом не утримав податок з відповідного доходу нерезидента, а нарахував такий податок виходячи з розрахунку, визначеного пп. 141.4.2 ПКУ, та сплатив його до бюджету під час виплати доходу, то штрафи, передбачені ПКУ, не застосовуються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини