Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає зберегти резидентність України для українських платників податків під час війни

Реклама

Українська Рада Бізнесу звернула увагу на ситуацію, коли через війну громадяни України були вимушені переїхати за кордон, більшість - на територію ЄС (до Польщі, Німеччини, Чехії, Румунії, Угорщини, Словаччини, Болгарії та ін.). Частина з них отримує і надалі зарплату або підприємницьку винагороду на українські рахунки.

За такої ситуації українці ризикують стати податковими резидентами країн ЄС. Фізичні особи, як правило, вважаються податковими резидентами відповідно до законодавства інших країн, якщо вони мають місце постійного проживання, центр життєвих інтересів або перебувають на їх території понад 183 дні. Однак, деякі країни вважають українців податковими резидентами з 1-ого дня (зокрема Естонія).

До того ж, якщо громадянин України працює на міжнародну компанію, яка має офіс у країні ЄС, де він знаходиться, для такої міжнародної компанії можуть мати місце ризики додаткового оподаткування (через economic employer або постійного представництва). Така ситуація створює правову невизначеність та ризики, які можуть стати основою для: звільнення українців; накладення на них штрафних санкцій; переведення розрахунків за кордон.

Тож постає необхідність визначити конкретний перелік вимог для кожної окремої держави, проаналізувати її законодавство, міждержавні угоди, зокрема про уникнення подвійного оподаткування в частині визначення таких податкових термінів як резидентність (residency), економічний зміст (economic substance), економічний роботодавець (economic employer), джерело доходу (source of income) тощо і правила їх застосування.

LIGA360:Підприємець - твій помічник в мінливому бізнес-середовищі. Знай про зміни й нововведення воєнного часу, подавай звітність в пару кліків, читай галузеві новини. Придбай рішення прямо зараз.

Аби пришвидшити отримання необхідної інформації та можливі юридичні дії треба провести консультації з податковими та іншими органами країн тимчасового перебування українців.

Тому назріло формулювання заклику від найвищого політичного керівництва України до ЄС - з проханням щодо:

- виключення для фізичних осіб, які перебувають під тимчасовим захистом, податкової резидентності як наслідку перебування в країні ЄС;

- виключення обов'язку сплати податків, якщо доходи особа й надалі отримує в Україні;

- виключення для українських компаній, які перемістили офіси до країн ЄС, необхідності реєстрації постійного представництва та/або окремої компанії та сплати податків в країні ЄС, якщо доходи й надалі отримуються в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини