Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Федерація профспілок вказала на можливість розширити дію галузевої угоди на всіх роботодавців

Реклама

В Федерації профспілок України звернули увагу на новації Закону України від 12.05.2022 р. № 2253-IX в частині поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди.

Галузева (міжгалузева) угода, її окрема положення можуть бути поширені Мінекономіки на всіх роботодавців незалежно від форми власності, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності), у разі отримання відповідного спільного звернення від суб'єктів сторін цієї угоди та у разі, якщо угоду:

- укладено центральним органом (органами) виконавчої влади та репрезентативними суб'єктами сторін/сторони (у разі укладення угоди на двосторонній основі);

- зареєстровано без зауважень Мінекономіки.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Тож сторони профспілок і роботодавців мають звернутися до Мінекономіки, за умов визначених законом, із проханням поширити дію галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень на всіх роботодавців, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності).

Відповідно до вказаного вище закону, у тримісячний строк з дня набрання ним чинності, КМУ має затвердити порядок поширення дій таких угод.

Сторони галузевої (міжгалузевої) угоди та Мінекономіки, після прийняття відповідного рішення, поширюють на своїх сайтах інформацію щодо поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень, на роботодавців, які визначаються за основним видом економічної діяльності, та є для них обов'язковими.

Натомість раніше дія галузевих угод поширювалася лише на її підписантів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини