Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нерезидент надав транспортно-експедиційних послуги з міжнародних перевезень: за якою ставкою оподатковують дохід

Реклама

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує: у разі якщо нерезидент надає послуги з організації перевезення вантажу (без використання власних транспортних засобів), то компенсація вартості таких послуг нерезиденту не є об'єктом оподаткування згідно з п. 141.4 ПКУ.

Водночас, якщо нерезидент здійснює перевезення вантажу власним транспортом, то такі послуги перевезення розглядаються як фрахт. Фрахтування за своєю суттю є орендою відповідного транспортного засобу для здійснення перевезень.

Лише обрана інформація для бухгалтерів - в рішенні LIGA360. Інструменти для контролю змін воєнного часу, аналітичні видання, роз?яснення експертів. Замовляй LIGA360:Бухгалтер прямо сьогодні, щоб не загубитися в інформаційному потоці.

Сума фрахту, що сплачується нерезиденту резидентом, у тому числі фізичною особою - підприємцем, фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб'єктом господарювання (юридичною особою чи фізичною особою підприємцем), який обрав спрощену систему оподаткування, або іншим нерезидентом, який провадить господарську діяльність через постійне представництво за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відс. у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів (пп. 141.4.4 ПКУ).

При цьому:

- базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;

- особами, уповноваженими справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб'єктом спрощеного оподаткування.

Таким чином, якщо послуги з перевезення здійснюються безпосередньо нерезидентом, то такі послуги розглядаються як фрахт і підлягають оподаткуванню за ставкою 6% у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів щодо звільнення від оподаткування або зменшення ставки для оподаткування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини