Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У податковій накладній вказана помилкова назва продавця: що буде з податковим кредитом

15 серпня 2022, 15:05
4553
0
Реклама

До податківців надійшов запит з описом наступної ситуації. За платіжним дорученням контрагенту здійснено передоплату на загальну суму постачання за купівлю приміщення. На суми передоплат продавцем було складено і зареєстровано в ЄРПН податкові накладні, в яких помилково вказано попередню назву продавця. Реєстрацію таких податкових накладних було зупинено та згодом розблоковано за рішенням комісії. Тож виникає питання: якою датою буде сформовано податковий кредит на підставі податкової накладної, у якій було допущено помилку у назві продавця.

У відповіді податківці наголошують: реквізит "Назва продавця товарів/послуг", який віднесено до складу обов'язкових, має відповідати формулюванню у статутних документах та не повинен містити інших даних. Таким чином, у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, складається розрахунок коригування до податкової накладної.

З метою виправлення помилки, допущеної у заголовній частині податкової накладної у назві продавця товарів/послуг (при цьому індивідуальний податковий номер продавця зазначений правильно), постачальник (продавець) таких товарів/послуг згідно з пунктом 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом № 1307, на дату виявлення зазначеної помилки має право скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому всі правильно заповнені реквізити заголовної частини податкової накладної повторюються, а назва покупця (отримувача) товарів/послуг, в якій допущено помилку, заповнюється без помилки.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем) товарів/послуг та після такої реєстрації платник податку - покупець має право включити суми ПДВ, зазначені у податковій накладній, до якої його складено, до податкового кредиту (з урахуванням терміну, встановленого п. 198.6 ПКУ (не пізніше 365 днів з дати складання податкової накладної)).

Джерело: ІПК ДПС від 02.02.2022 р. № 278/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини