Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін пропонує зміни до НП(С)БОДС 121 «Основні засоби»

Реклама

Мінфін оприлюднив проект наказу «Про затвердження Змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби».

Пропонують до основних засобів зараховувати також активи інфраструктури.

Первісною вартістю об'єкта основних засобів, отриманого у результаті обміну на інший актив згідно з законодавством, виступатиме його справедлива вартість на дату оприбуткування. Якщо справедливу вартість отриманого або переданого об'єкта основних засобів визначити неможливо, то первісною вартістю отриманого об'єкта основних засобів буде первісна (переоцінена) вартість переданого активу з урахуванням суми зносу.

Також зміни передбачають, що амортизація не нараховується на об'єкти основних засобів, доступ до яких обмежений у зв'язку з тим, що вони перебувають в районах проведення воєнних (бойових) дій у період дії воєнного стану.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційна вартість об'єкта основних засобів переглядатимуться на кінець звітного року у разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання.

Амортизація об'єкта основних засобів нараховуватиметься, виходячи з нового строку корисного використання та ліквідаційної вартості, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання та/або ліквідаційної вартості.

Зміна строку корисного використання та ліквідаційної вартості об'єкта основних засобів відображатиметься як зміни облікових оцінок відповідно до НП(С)БОДС 125 «Зміни облікових оцінок та виправлення помилок».

Суму нарахованої амортизації суб'єкт державного сектору відображатимуть збільшенням суми зносу основних засобів та витрат, крім випадків, коли сума нарахованої амортизації включається до собівартості іншого активу і балансової вартості такого активу.

Зміни повинні запрацювати із 01.01.2023 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини