Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін підготував зміни до НП(С)БО 9 «Запаси»

Реклама

В Мінфіну напрацювали пропозиції змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси». Його норми скоригують у відповідність до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств щодо відображення у бухобліку господарських операцій, пов'язаних із запасами. Проект наказу уже розміщено на сайті Мінфіну. Пропонується аби він запрацював із 01.01.2023 року.

Зокрема, з'явиться поняття «подібні (взаємопов'язані) запаси» - запаси, що відносяться до однієї номенклатурної групи, мають подібне призначення або кінцеве використання.

Знижки, надані постачальником (продавцем), будуть включатися до собівартості запасів.

До витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені), належатимуть витрати на зберігання, крім тих витрат, які необхідні у процесі виробництва перед наступним етапом виробництва.

Перегляд первісної вартості матеріалів та інших допоміжних матеріалів, що призначені для виробництва продукції, і її коригування до рівня чистої вартості реалізації не проводитиметься, якщо очікується, що готова продукція, виготовлена з них, буде реалізована не нижче собівартості.

Матеріали відображатимуться за чистою вартістю реалізації, якщо зниження ринкових цін на них призведе до того, що собівартість готової продукції перевищить чисту вартість реалізації.

Сума транспортно-заготівельних витрат, що відноситься до реалізованих товарів, відображатиметься за дебетом субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» і кредитом окремого субрахунку, на якому ведеться облік транспортно-заготівельних витрат.

Хочете налагодити ефективну роботу бухгалтерії? Спробуйте рішення LIGA360 для вашого департаменту. Моніторте зміни законодавства, економте час на поданні звітності, діліться аналітикою та практичними рекомендаціями для роботи. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини