Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як встановлюється факт невідповідності роботи та стану здоров’я особи з інвалідністю – пояснення Держпраці

Реклама

Підприємства, в яких працюють особи з інвалідністю, зобов'язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК) та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників. Цього вимагає ст. 12 Закону України «Про охорону праці».

Аби встановити факт виявленння невідповідності особи з інвалідністю виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, роботодавець повинен:

1. Керуватися довідкою до акта огляду МСЕК, на зворотній стороні якої зазначають висновок про умови та характер праці, а також індивідуальною реабілітаційною програмою особи з інвалідністю, копію якої надсилає МСЕК на адресу підприємства за місцем роботи працівника - особи з інвалідністю.

2. Якщо визначена індивідуальна реабілітаційна програма особи з інвалідністю, роботодавець зобов'язаний здійснити трудову реабілітацію такої особи. Тобто, роботодавець зобов'язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування особи з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій МСЕК, встановити на її прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці (ст. 172 КЗпП).

Комісія МСЕК в «Індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю» повинна зазначити, що робота на відповідній посаді не шкодить здоров'ю. До того ж треба надати комісії МСЕК результати лабораторно-інструментальних досліджень факторів трудового процесу (важкості та напруженості праці).

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Джерело: повідомлення Управління Держпраці в Івано-Франківській області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини