Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нерезидентам – постачальникам електронних послуг нагадали про обов’язок реєструватися платниками ПДВ

Реклама

Із 1 січня 2022 року діє оподаткування ПДВ електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі постачання таких послуг фізичній особі, у тому числі ФОП, яку не зареєстровано як платника ПДВ, особою-нерезидентом - звертають увагу в ДПС.

До переліку осіб - платників ПДВ віднесено особу-нерезидента, яка не має постійного представництва та постачає на митній території України фізичним особам, у тому числі ФОП, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями та/або постачає такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг.

При цьому до таких нерезидентів, не відносяться ті, які:

- постачають електронні послуги за посередницькими договорами, у разі якщо у рахунках (квитанціях), наданих замовникам електронних послуг, визначено перелік таких електронних послуг та їх фактичного постачальника;

- здійснюють виключно обробку платежів за електронні послуги і не беруть участі у наданні таких електронних послуг;

- постачають електронні послуги безпосередньо через своє постійне представництво в Україні.

Обов'язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає у особи-нерезидента, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн. Цю суму обчислюють за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

Водночас особа-нерезидент може добровільно зареєструватися як платник ПДВ (якщо не досягла зазначеного обсягу - еквівалентну 1 млн грн).

Реєстрацію особи-нерезидента як платника ПДВ проводять на підставі заяви такої особи про реєстрацію, як в добровільному так і в обов'язковому порядку.

Наразі діє призупинення строків відповідно до положень ПКУ, тому особи-нерезиденти, які повинні були зареєструватися як платник ПДВ, та не подали заяву про реєстрацію до 31 березня 2022 року, звільняються від відповідальності передбаченої ПКУ.

Тож особи-нерезиденти, які здійснюють постачання електронних послуг на митній території України фізичним особам, мають дотримуватись вимог ПКУ щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних, й ті, що перетнули обсяг еквівалентний 1 млн грн (обов'язкова реєстрація), й ті що не перетнули (добровільна реєстрація).

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини