Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці назвала варіанти для роботодавця, коли працівник не виходить на зв’язок і дистанційно не працює

Реклама

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці поділилося ситуацією, коли із працівником немає зв'язку, а працювати йому дистанційно немає можливості. Чи можна в такому випадку відмовити йому в оплаті праці?

Нагадують, що в період воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження зарплати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону України “Про відпустки” (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136-IX).

До того ж роботодавець у період воєнного стану за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов'язковому порядку надає йому відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів (ч. 4 ст. 12 Закону № 2136-IX).

Однак оформлення відпусток без збереження заробітної плати - право, а не обов'язок працівника.

Тож відпустку без збереження зарплати надає роботодавець тільки після отримання від працівника заяви з проханням надати таку відпустку. Роботодавець має право відмовити у її наданні. Ініціатива завжди повинна йти від працівника, але остаточне рішення залишається за роботодавцем.

Якщо зв'язку із працівником немає і він не надав заяви про надання відпустки, то його відсутність на роботі обліковують як відсутність з інших причин, що не передбачає оплату праці.

Хочете налагодити ефективну роботу HR-департаменту? Спробуйте рішення LIGA360 для команд. Моніторте репутацію роботодавця, діліться підбірками документів та інструкціями для роботи, обговорюйте професійні новини. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини