Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність у суб'єкта господарювання належних первинних документів обійшлася в 4,48 млн грн

Реклама

ДПС навела нещодавно прийняте Касаційним адмінсудом у складі Верховного Суду рішення у справі № 440/728/20, в якому суд підтримав позицію ГУ ДПС у Полтавській області.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

В цій справі колегія суддів вказала, що єдиний порядок організації та виконання робіт, пов'язаних з прийманням, транспортуванням, зберіганням, відпуском та обліком товарної нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях врегульований Інструкцією № 281.

Вона обов`язкова для всіх суб`єктів господарювання (підприємств, установ, організацій та ФОП), що займаються хоча б одним з таких видів економічної діяльності як закупівля, транспортування, зберігання і реалізація нафти і нафтопродуктів на території України.

При цьому для документального оформлення господарських операцій з нафтопродуктами існують додаткові вимоги, зокрема, оптовий продаж нафтопродуктів з оптового складу оформлюють ТТН.

Однак ТТН по спірним господарським операціям позивач не надав, але натомість надав видаткові накладні, талони та копії відомостей про відпуск нафтопродуктів (форма 16-НП), які застосовуються виключно на АЗС при здійсненні роздрібної торгівлі.

До того ж надані до перевірки копії документів:

- містять низку недоліків та неточностей, які не дозволяють ідентифікувати місце відвантаження нафтопродуктів; встановити дані про залишок на початок та на кінець звітного періоду по видам палива;

- не надають можливість достовірно ідентифікувати назву підприємств, яким відпущено нафтопродукти;

- не дозволяють ідентифікувати автотранспортний засіб, в який відвантажено нафтопродукти;

- не дозволяють ідентифікувати номер подорожнього листа;

- не дозволяють ідентифікувати особу, відповідальну за здійснення господарської операції зі сторони позивача та інші.

Це свідчить про невідповідність первинних документів вимогам Інструкції № 281.

Тож Верховний Суд відмовив повністю у задоволенні позовних вимог про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення на загальну суму 4,48 млн грн.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини