Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На ліки за бюджетні кошти запроваджується референтне ціноутворення – постанова Кабміну

Реклама

Уряд 04.10.2022 року прийняв постанову, яка стосується референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби, котрі закуповують за бюджетні кошти - повідомляє МОЗ.

Мета - детінізація в системі охорони здоров'я, підвищення ефективності держрегулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються за бюджетні кошти, та покращення доступу до них пацієнтів. Також реферування цін дозволить зменшити витрати лікарень на закупівлю препаратів, які входять до Національного переліку лікарських засобів.

Наразі ціни на більшість лікарських засобів, які закуповують за бюджетні кошти, декларують власники реєстраційних посвідчень на лікарський засіб за заявницьким принципом (без обґрунтування величини ціни).

До того ж діє держрегулювання цін лише на деякі лікарські засоби, які включені до Нацпереліку. На них встановлені граничні оптово-відпускні ціни на основі даних про ціни на препарати у Республіці Польща, Словацькій Республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині.

Про через зростання цін на лікарські засоби в умовах війни, яке іноді - необґрунтоване, з'явилася потреба розширити діючий механізм референтного ціноутворення.

Схвалена постанова:

1) запроваджує державне регулювання цін шляхом встановлення граничних оптово-відпускних цін на основі референтного ціноутворення на лікарські засоби, що зареєстровані в Україні, а також:

- включені до Національного переліку,

- щодо яких проведена державна оцінка медичних технологій, за результатами якої лікарські засоби також можуть закуповуватись за кошти державного бюджету (крім тих, для яких рекомендовано укладення чи продовження дії (пролонгації) договорів керованого доступу);

2) реалізує затвердження МОЗ реєстру граничних оптово-відпускних цін на зазначені лікарські засоби, а також порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню.

Готуєте фінансову й бюджетну звітність у жовтні? Шукайте рекомендації в LIGA360, а також скористайтеся інструментами онлайн-звітності. Замовте LIGA360 прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини