Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати допомогу за електронним лікарняним — Фонд соцстраху

29 листопада 2022, 14:55
616
0
Реклама

Фонд соцстраху повідомив що е-лікарняний містить лише інформацію про непрацездатність, однак у ньому відсутні фінансові дані - зокрема, сума допомоги. Тому він потребує опрацювання бухгалтером.

Якщо ж роботодавець не має можливості опрацювати лікарняний і подати його до Фонду на оплату через бойові дії, неможливість гарантувати виплату працівнику отриманих від Фонду коштів тощо, отримати виплати можна напряму. Для цього особисто або через законного представника зверніться у відділення Фонду соцстраху за місцем обліку як ВПО або реєстрації. Фахівці Фонду соцстраху в такому разі нарахують допомогу без залучення роботодавця, а кошти надійдуть на особисту банківську картку отримувача допомоги.

Дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного першочергово впливає на час отримання допомоги. Тому саме на дату прийняття заяви потрібно орієнтуватись у всіх звітностях Фонду соцстраху про стан фінансування.

Також отримати допомогу від Фонду в разі хвороби або вагітності можна, навіть якщо ви евакуювались за кордон.

Роботодавець (а також усі роботодавці за сумісництвом) будуть бачити е-лікарняний в своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги тільки після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

Коли е-лікарняний змінить свій статус на «готово до сплати», роботодавець розпочне процедуру призначення за ним допомоги - спочатку електронний документ передадуть на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення. Строк розгляду документів і прийняття такого рішення - 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах - восьмий день з дати відкриття).

Далі бухгалтерія розрахує суму матеріального забезпечення, сформує за е-лікарняним заяву-розрахунок і передасть її до Фонду соцстраху на оплату. На цей етап відведено не більш ніж 5 робочих днів. Заяви-розрахунки доцільно подавати в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (при цьому заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на вебпорталі Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації).

Дата отримання Фондом соцстраху заяви-розрахунку вплине на час фінансування допомоги. Тож працівникам варто не втрачати зв'язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом подання заяви.

Роботодавець виплатить допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

Читайте також повідомдення «Припинення існування Фонду соцстраху: нові функції Пенсійного фонду з 2023 року».

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Користуйтеся в роботі публікацією «Лікарняні працівникам у запитаннях та відповідях: нарахування та відображення у звітності».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини