Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни для агробізнесу — Податковий комітет підтримав компромісний законопроєкт

30 листопада 2022, 12:05
661
0
Реклама

28 листопада Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав та рекомендував до голосування за основу законопроект № 8166-д «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур». Про це повідомили на Урядовому порталі.

Законопроект № 8166-д був розроблений на заміну проекту закону № 8166. Це компромісний документ, в якому враховані ключові пропозиції аграрних асоціацій. Він спрямований на те, щоб забезпечити повернення валютної виручки та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів шляхом запровадження режиму експортного забезпечення.

Разом з тим, документ дає право легальному агробізнесу експортувати без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту. Щомісячно можна експортувати на подвоєну суму середньомісячного повернення валютної виручки в країну, розраховану за попередні півроку. Такий експорт можна здійснювати за поточною процедурою, без будь-якого додаткового регулювання.

У Всеукраїнській аграрній раді повідомили, якщо потреби експорту перевищуватимуть розрахований ліміт, на цю понаднормову суму необхідно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14%. А після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну зі ставки податку 14% на 0% й отримати відшкодування ПДВ. Фактично це дозволяє використовувати як заставу за повернення валютної виручки податковий кредит, а не лише живі гроші, як це було передбачено у базовій редакції законопроекту.

Про різні нюанси обліку та оподаткування читайте в матеріалах сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини