Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін нагадав про необхідність інвентаризації у випадку знищення товарів в період війни

Реклама

В Мінфіну нагадали, що перед складанням річної фінзвітності обов'язково проводять інвентаризацію активів та зобов'язань підприємства (лист від 26.10.2022 р. № 41010-07/595-ЗПІ/483).

При цьому інвентаризація також обов'язкова у разі, зокрема, пожежі, стихійного лиха або техногенної аварії.

Інвентаризацію у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха (на день після закінчення явищ) проводять в обсязі, визначеному керівником підприємства (Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879).

Виявлені під час інвентаризації непридатні або зіпсовані запаси вносять до окремого інвентаризаційного опису, в якому вказують найменування відповідних запасів, їх кількість, причини, ступінь і характер псування, пропозиції щодо їх знецінення, списання або можливості використання цих предметів у господарських цілях.

Висновки щодо виявлених розбіжностей між фактичною наявністю активів і зобов'язань і даними бухобліку, які наводять в звіряльних відомостях, та пропозиції щодо їх врегулювання відображає інвентаризаційна комісія у протоколі, який складають після закінчення інвентаризації і передають на розгляд та затвердження керівнику підприємства. У протоколі наводять: причини нестач, втрат, лишків, а також пропозиції щодо заліку внаслідок пересортиці, списання нестач в межах норм природного убутку, а також понаднормових нестач і втрат від псування цінностей із зазначенням причин та вжитих заходів щодо запобігання таким втратам і нестачам. Підприємства можуть додавати до протоколів іншу інформацію, що є суттєвою для прийняття рішень щодо визнання і оцінки активів і зобов'язань та розкриття відповідної інформації у фінансовій звітності.

Результати інвентаризації на підставі затвердженого протоколу інвентаризаційної комісії відображаються у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності того звітного періоду, у якому закінчена інвентаризація.

Використовуйте в роботі статті:

- Інвентаризація майна, зруйнованого внаслідок ворожих атак: тонкощі проведення;

- Інвентаризація-2022: організовуємо в умовах війни;

- Інвентаризація-2022: показуємо результати в обліку;

- Інвентаризація-2022: бюджетна специфіка.

Готуєте фінансову й бюджетну звітність? Шукайте рекомендації в LIGA360, а також скористайтеся інструментами онлайн-звітності. Замовте LIGA360 прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини