Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як користуватись перехідними таблицями від УКТ ЗЕД версії 2017 року до версії 2022 року

10 січня 2023, 17:20
3984
0
Автор:
Реклама

1 січня діє Закон України "Про Митний тариф України" від 19.10.2022 р. № 2697-IX, за яким, зокрема, українська товарна номенклатура приведена у відповідність з сучасною міжнародною. Відповідне повідомлення розмістила ДМСУ.

Для полегшення використання оновленої Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, Держмитслужба затвердила Перехідні таблиці від УКТ ЗЕД версії 2017 року до УКТ ЗЕД версії 2022 року.

Перехідні таблиці являють собою два стовпчики з кодами один навпроти одного версій УКТ ЗЕД 2017 року ліворуч та 2022 року праворуч. Між кожною парою кодів міститься позначка “=”, “ех” або “-”, де:

- “=” означає коди, які застосовувалися в УКТ ЗЕД 2017 року та повторно застосовуються в УКТ ЗЕД 2022 року без змін обсягів товарів, що класифікуються за цими кодами.

- “ех” означає, що відповідна товарна підкатегорія 2022 року (правий стовпчик) двічі або більше разів трапляється в правому стовпчику таблиці “УКТЗЕД 2022” та містить тільки частину товарів відповідної товарної підкатегорії 2017 року (лівий стовпчик).

- “-” застосовують для позначення змін у двох випадках:

1. Коли товари або частина товарів, що класифікувалися в одній окремій товарній підкатегорії в УКТ ЗЕД 2017 року, в новій УКТ ЗЕД 2022 року будуть класифікуватися в іншій товарній підкатегорії, зі зміною цифрового запису коду товару у новій товарній номенклатурі. При цьому новостворений код (товарна підкатегорія) УКТ ЗЕД 2022 року буде зустрічається в правому стовпчику таблиці “УКТЗЕД 2022” лише один раз. Інакше кажучи, це можна назвати переходом старого коду в новий код.

2. Якщо зміни в класифікації товарів на рівні товарних підкатегорій бувають незначні. У цьому випадку основна частина товарів, яка класифікувалися в одній окремій товарній підкатегорії в УКТ ЗЕД 2017 року, в новій УКТЗЕД 2022 року буде класифікуватися у такій самій товарній підкатегорії, без зміни цифрового запису коду - цифрового запису товарної підкатегорії. А знак “-” у цьому випадку попереджає, що незважаючи на те, що цифровий запис товарної підкатегорії не змінився,та все ж обсяг товарів, які класифікуються за цим кодом, таки зазнав змінив, хоч і незначних.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини