Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС не праві оцінювати доцільність витрат бізнесу – Рада бізнес-омбудсмена

Реклама

Рада бізнес-омбудсмена поділилася успішним захистом права агрофірми на бюджетне відшкодування у розмірі 1,3 млн. грн.

В розглянутій скарзі агрокомпанія подала усі необхідні документи, зокрема коректно заповнену декларацію, для бюджетного відшкодування. Проте ДПС провела перевірку і зафіксувала порушення компанією законодавства при декларуванні від'ємного значення з ПДВ.

Тож податковий орган відмовив скаржнику в праві на бюджетне відшкодування на суму 1,3 млн. грн. Своє рішення ДПС аргументувала «незбалансованою політикою компанії у веденні організаційно-господарських відносин».

Рада бізнес-омбудсмена після розгляду скарги від агрокомпанії підготувала лист до ДПС на підтримку скаржника. В ньому зауважено, що податковий орган не повинен оцінювати доцільність витрат, замовлення тих чи інших послуг чи товарів платником податків. Рада заначила, що суб'єкт господарювання здійснює свою господарську компетенцію на власний ризик, що означає його відповідальність за ефективність та доцільність прийнятих рішень, він самостійно вирішує, які саме витрати йому необхідно здійснити для своєї діяльності, та вправі самостійно обирати виконавців послуг. Тому цей фактор перебуває за межами контролю податкової служби. В результаті слухання за участі інспектора РБО податкова служба скасувала відповідне податкове повідомлення-рішення.

Також перегляньте статті:

- Для звернення із заявами про повернення коштів з бюджету передбачено спеціальний строк - ВС;

- Коли анулювання реєстрації платника ПДВ не призводить до втрати права на бюджетне відшкодування;

- Заявлено бюджетне відшкодування ПДВ, але під час камералки виявлено помилки: чи потрібен УР;

- Помилки в розрахунку бюджетного відшкодування ПДВ: як виправити.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини