Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сплата податків та розрахунки електронними грошима: чого очікувати із 1 квітня

Реклама

Сплата податків та зборів стане можливою із використанням електронних грошей. Звісно, є виключення, передбачені ПКУ або законами з питань митної справи. А також не допускатиметься прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.

Це передбачає Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888-IX, норми якого запрацюють із 1 квітня 2023 року.

Також емітенти електронних грошей відкривають відповідні електронні гаманці, передбачені законодавством України, платникам податків - юридичним особам (резидентам і нерезидентам) незалежно від організаційно-правової форми, відокремленим підрозділам та представництвам юридичних осіб, фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за наявності документів, виданих контролюючими органами, що підтверджують взяття їх на облік у таких органах, або виписки з ЄДР чи інформації з цього реєстру, отриманої емітентом електронних грошей відповідно до закону, із зазначенням даних про взяття на облік у контролюючих органах як платника податків.

Емітенти електронних грошей зобов'язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця платника податків - юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунку/електронного гаманця.

Фізичні особи - підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані повідомляти про свій статус емітентів електронних грошей, в яких такі особи відкривають електронні гаманці.

Дата виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг визначатиметься, зокрема, і як дата зарахування електронних грошей платнику податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець. Це ж стосується і дати віднесення сум податку до податкового кредиту - дата списання електронних грошей платника податків як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець постачальника.

У свою чергу платники єдиного податку першої - третьої груп можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини