Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд може скасувати до 50% дозволів і ліцензій у сферах, які регулює Мінекономіки

1 лютого 2023, 12:35
554
0
Автор:
Реклама

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції) рекомендувала Кабінету Міністрів скасувати значну частину інструментів державного регулювання (дозволів, ліцензій, декларацій погоджень і т.ін.) у сферах, формування політики в яких здійснює Міністерство економіки, інформує це відомство. Усього запропоновано скасувати 47% ліцензій і дозволів.

Прикладів, де можна спростити умови ведення бізнесу, безліч. Наприклад, в сфері трудових відносин та безпеки праці зараз діють такі архаїчні норми, як необхідність погодження з Держпраці Інструкції про порядок прибирання пилу у виробничих приміщеннях або Графіку аналізу повітря на робочих місцях на запиленість і загазованість. Пропонується скасувати подібні норми, що створюють зайві перепони для нормальної роботи бізнесу.

На першій МРГ з дерегуляції запропонували також скасувати дозвіл на реекспорт товарів, що походять з інших країн; погодження для видачі ліцензій на здійснення експортних операцій з нафтою сирою українського походження та газу природного у газоподібному стані українського походження за зовнішньоекономічними контрактами (договорами), індивідуальні (разові ліцензії) в сфері експорту-імпорту та ін. Ці норми або застарілі, або ж є зайвими, оскільки належний захист суспільства гарантується іншими чинними нормами.

Міжвідомчою робочою групою, крім безпосереднього скасування, також рекомендовано оптимізувати (оцифрувати, привести у відповідність до Закону України «Про адміністративні послуги» і спростити) ще біля третини інструментів, що належать до сфери компетенції Міністерства економіки. Окрім того, частину інструментів державного регулювання господарської діяльності рекомендовано передати до інших міністерств та відомств.

Інструменти, які були розглянуті на засіданні МРГ, регулюють ведення бізнесу у сферах експорту та імпорту товарів, (зокрема і військового призначення), інвестиції та інтелектуальну власність, технічне регулювання, трудові відносин та безпеку праці.

На наступному засіданні Міжвідомчої робочої групи будуть розглянуті інструменти у сферах, формування політики в яких здійснює Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини