Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працевлаштування, звільнення, колективні угоди – депутати готуються змінити КЗпП

3 лютого 2023, 11:45
2228
0
Автор:
Реклама

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів визначений головним у опрацюванні 4 «євроінтеграційних» законопроектів, а також 5 альтернативних проектів Законів до них. Про це повідомила прес-служба Апарату ВРУ.

Йдеться про такі проекти:

- проект Закону про колективні угоди та договори за реєстр. №7628 (рекомендується зазначений законопроект прийняти у другому читанні та в цілому);

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. №5344-д (рекомендується доопрацьований членами Комітету прийняти за основу);

- проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. №8244 (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується, серед іншого, прийняти за основу).

- проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо регулювання деяких питань трудових відносин за реєстр. № 5054-1 (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується прийняти за основу).

Щодо законопроектів за №№ 5054, № 5344, № 5344-1, № 5344-2 та №5344-3 Комітетом надано висновок про їх відхилення.

Так, законопроект за реєстр. №7628 пропонує утвердити в Україні європейські традиції ведення соціального діалогу. У разі ухвалення відповідного Закону, роль колективно-договірного регулювання трудових відносин в Україні буде підвищено, захист прав працівників і роботодавців - посилено. Налагодження співпраці сторін соціального діалогу позитивно вплине на розвиток виробничих, трудових і соціально-економічних відносин.

Що стосується законопроекту за реєстр. №8244, то його прийняття посилить правовий захист працівників у разі зміни власника підприємства або бізнесу. Зокрема, встановлюється обов'язок роботодавця продовжувати дію трудових договорів з працівниками у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі.

Своєю чергою проект Закону за реєстр. №5344-д (доопрацьований Комітетом), зокрема, передбачає розширення категорій підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю, а також розширює можливості для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом набуття будь-яким суб'єктом господарювання статусу підприємства трудової інтеграції за умови відповідності законодавчо визначеним критеріям. Серед новацій законопроекту, на які варто звернути увагу, - обов'язкове включення до механізму працевлаштування осіб з інвалідністю соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою тощо), а також залучення до процесу сприяння зайнятості та працевлаштуванню приватних агенцій працевлаштування.

Положення законопроекту за реєстр. №5054-1 передбачають закріплення на законодавчому рівні визначення ознак трудових відносини, посилення соціальних гарантій для осіб, які виконують трудову функцію за цивільно-правовими договорами. Посилюються також гарантії працевлаштування для особи, яку було звільнено у зв'язку з ліквідацією підприємства.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2023 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини