Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд визнав незаконним укладання короткострокових контрактів з педагогами-пенсіонерами

8 лютого 2023, 10:20
3208
0
Автор:
Реклама

На пленарному засіданні 7 лютого Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Відповідно до оспорюваного припису педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Цей припис призвів до поділу педагогічних працівників на дві категорії та створив умови для дискримінаційного підходу до однієї із них, а саме поставив у нерівне становище тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2023 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Суд визнав оспорюваний припис Закону України «Про повну загальну середню освіту» такими, що не відповідає Конституції України.

На думку народних депутатів, які звернулися до КСУ, оспорюваний припис нівелює гарантовані права громадян на працю, запровадив дискримінаційні трудові умови для осіб, які досягли пенсійного віку. Таке обмеження не узгоджується із ч. 2 ст. 23 КЗпП, яка визначає підстави для укладання строкових трудових договорів.

Де шукати судові рішення щодо юридичних та фізичних осіб? LIGA360 надає найбільшу базу справ юристів та адвокатів. Замовляй прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини