Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Товари, необхідні захисникам України, звільнили від ПДВ і мита при ввезенні – автомобілів це не стосується

9 лютого 2023, 10:05
494
0
Автор:
Реклама

ВРУ прийняла за основу і в цілому два законопроекти про звільнення від ПДВ та мита при ввезенні на територію України товарів, необхідних захисникам України.

Зокрема, проект Закону про внесення змін до ПКУ щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів (реєстр. №8360) тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, але не більше ніж до 1 січня 2024 року, звільняє від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України безпілотних літальних апаратів, оптичних та коліматорних прицілів (коліматорів), прицілів нічного бачення або тепловізійних прицілів, тепловізійних біноклів та монокулярів, приладів нічого бачення, за переліком кодів УКТ ЗЕД, визначеним у МКУ.

Як повідомив Ярослав Железняк, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, тим самим вирішено вагоме питання щодо незастосування до таких товарів заходів нетарифного регулювання ЗЕД, у тому числі заходів державного експортного контролю. Зокрема, введена можливість експрес-відправок та зняті всі бюрократичні обмеження по імпорту цих важливих для нашої оборони товарів.

«Ми вважаємо, що нині, навіть якщо ці товари постачаються з комерційною метою, вони так чи інакше використовуються для наших Збройних сил і перемоги. Тому ми звільняємо від податків зазначені товари й також звільняємо від засобів нетарифного регулювання. Ми прямо в законі написали, що експортному контролю зазначені товари подвійно призначення не підлягають», - розповів голова Комітету ВРУ із питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, такий підхід значно спростить митне оформлення відповідних товарів і скоротить термін їх передачі ЗСУ.

Він додав, що всі інші товари, що також можуть завозитися в Україну й використовуватися для інших цілей, не варто сьогодні звільняти від оподаткування: «Ми бачили, як це було з автомобілями та деякими іншими товарами. Це були помилкові рішення. Зараз лише точкові рішення мають сенс».

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини