Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При отриманні майна за договором позички у ФОП – єдинника дохід не виникає - ДПС

22 лютого 2023, 17:25
701
0
Автор:
Реклама

У Головному управлінні ДПС у Житомирській області інформують, що згідно з ч. 1 ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Для ФОП - платника єдиного податку доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

З огляду на зазначене, оскільки передача майна фізичній особі - підприємцю на підставі договору позички, не передбачає переходу права власності на таке майно до фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку, то доходу у розумінні п. 292.1 ПКУ у такого підприємця не виникає.

Радимо також ознайомитись із статтею «Підприємницькі кошти ФОПа на рахунку для власних потреб - що з цього приводу думає ВС«.

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини