Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 17 лютого змінилися десять нацстандартів бухобліку – зокрема щодо фінзвітності

23 лютого 2023, 11:00
2092
0
Автор:
Реклама

Наказ № 18 опубліковано, а отже з 17 лютого 2023 року набрали чинності зміни до наступних нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку:

- НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»,

- НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність»,

- НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»,

- НП(С)БО 17 «Податок на прибуток»,

- НП(С)БО 19 «Об'єднання підприємств»,

- НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»,

- НП(С)БО 23 «Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін»,

- НП(С)БО 24 «Прибуток на акцію»,

- НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»,

- НП(С)БО 31 «Фінансові витрати».

Для Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Консолідована фінансова звітність» передбачили: його норми застосовуються підприємствами, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім материнських підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінзвітності.

Також встановили: консолідовану фінансову звітність складають з фінзвітності групи з використанням єдиної облікової політики для подібних операцій та інших подій за схожих обставин. Якщо у складі групи є підприємство, яке застосовує облікову політику, відмінну від прийнятої в консолідованій фінансовій звітності для подібних операцій та подій за схожих обставин, то при складанні консолідованої фінансової звітності у його фінансовій звітності робиться відповідне коригування.

У Національному положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» закріпили: строк корисного використання, ліквідаційна вартість та метод амортизації нематеріального активу переглядаються на кінець звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод. Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання також на кінець кожного звітного року оцінюються на наявність ознак невизначеності обмеження строку їх корисного використання та за відсутності таких ознак підприємством установлюється строк корисного використання таких активів. Амортизація нематактиву нараховується, виходячи з нового методу нарахування амортизації, строку корисного використання та ліквідаційної вартості, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін.

Зверніть увагу, що надалі НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» не застосовують підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини