Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ залишив облікову ставку без змін, але посилює конкуренцію банків за строкові депозити

Реклама

Правління НБУ вирішило залишити облікову ставку на рівні 25% річних. Рішення прийняте 16 березня 2023 року - повідомляє НБУ.

Це необхідно для забезпечення подальшого зниження інфляції, захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення та підтримання курсової стабільності.

Також НБУ запровадить комплекс додаткових заходів для посилення конкуренції банків за строкові депозити населення.

Запроваджені заходи посилять ринкові стимули для залучення банками строкових депозитів населення у гривні, що знизить ризики для валютного ринку та міжнародних резервів на етапі пом'якшення валютних обмежень. Вони, зокрема, сприятимуть:

- подальшому зростанню процентних ставок за строковими депозитами, а відповідно - посиленню захисту гривневих заощаджень громадян від інфляційного знецінення;

- розвитку культури заощаджень у гривні;

- пожвавленню активності банків на міжбанківському ринку;

- посиленню статусу облікової ставки як дієвого інструменту, який має значний вплив на стан грошово-кредитного ринку та бізнес-поведінку економічних агентів.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 27 квітня 2023 року.

Нагадаємо, востаннє НБУ рекордно збільшив облікову ставку із 3 червня 2022 року. Саме із цієї дати її підвищено із 10% до 25%.

Відслідковувати зміну облікової ставки можна у довіднику «Розмір облікової ставки Національного банку України». Зважайте, що її розмір використовується у деяких випадках визначення пені за порушення податкового законодавства.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини