Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок заповнення платіжних інструкцій на сплату податків та ЄСВ спростять та переведуть на міжнародний стандарт ISO 20022

Реклама

ДПС пропонує по-новому визначити порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Для цього розробили відповідний проект наказу Мінфіну.

В пояснювальній записці до документу вказують, що чинний порядок заповнення розрахункових документів передбачає у реквізиті «Призначення платежу» значну кількість (від 7 до 14) обов'язкових полів, розділених між собою знаком «;», неструктурованого формату. Водночас заповнення такої кількості обов'язкових полів неструктурованого формату досить обтяжливе для платників та, як наслідок, створює високу ймовірність помилкових записів. Воно призводить до непоодиноких випадків зарахування коштів на неналежні бюджетні/небюджетні рахунки, нарахування платникам відповідних сум штрафних (фінансових) санкцій і пені (у зв'язку з відсутністю сплати на належні рахунки) та необхідності повернення таких коштів надалі.

Розроблений проєкт наказу, у разі його прийняття, набуде чинності з 1 квітня 2023 року.

Проте для безперебійного надходження платежів до бюджету України після переходу на стандартизований формат заповнення реквізиту «Призначення платежу» відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022, необхідності розробки та тестування нового програмного забезпечення банками, а також для забезпечення плавного переходу на новий стандартизований формат заповнення реквізиту «Призначення платежу» передбачено внесення змін до Порядку № 666, відповідно до яких зазначений порядок застосовується лише у разі використання неструктурованого формату реквізиту «Призначення платежу» відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 та лише на перехідний період до 1 липня 2023 року, після якого Наказ № 666 втратить чинність.

Проєкт наказ передбачає переліки кодів видів сплати, які використовуватимуться платниками, а також які використовуються ДПС, органами державної виконавчої служби, Держмитслужбою та митницями при заповненні поля «Код виду сплати» реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції.

Також документ пропонує максимально скоротити кількісті обов'язкових полів для спрощення заповнення платниками та органами виконавчої влади, а саме: «Код виду сплати», «Додаткова інформація запису», «Номер рахунку», «Сума податку», «Інформація про податкове повідомлення (рішення)», «Тип», який повинен запрацювати з 1 квітня 2023 року.

Безліч переваг для бухгалтерів - єдине рішення LIGA360. Відповіді податкової, вебінари на "гарячі теми", розсилки з новинами та аналітикою, актуальні форми звітності. Замов LIGA360 прямо зараз, щоб зробити роботу зручнішою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини