Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінив форми акцизної накладної та інших документів для платників акцизу

Реклама

Змін зазнали форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового. Також відповідні коригування внесли до порядку заповнення цих документів.

Вони оформлені наказом Мінфіну від 01.02.2023 р. № 55, який діятиме через 90 днів з дня його офіційного опублікування.

Серед змін в порядку заповнення акцизних накладних, зокрема:

1. В акцизній накладній, в якій зазначено ознаку щодо умов оподаткування "9", зазначають:

- або код операції для складання в одному примірнику "0" та напрям використання пального "0";

- або код операції для складання в одному примірнику "2" (пальне, втрачене у межах та/або понад встановлені норми втрат; зіпсоване, знищене, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування (п. 214.7 та п. 216.3 ПКУ)) та будь-який напрям використання;

- або код операції для складання в одному примірнику "3" (реалізація пального суб'єкту господарювання, який не є платником) та напрям використання пального "19" (реалізація важких дистилятів та біодизелю відповідно до п. 44 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ Міністерству оборони України);

- або код операції для складання в одному примірнику "4" (ввезення (імпорт) пального на митну територію України) та напрям використання пального "0";

- або код операції для складання в одному примірнику "7" (реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується (в тому числі суб'єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником)) та один з напрямів використання пального "0" або "19" (реалізація важких дистилятів та біодизелю відповідно до п. 44 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ Міністерству оборони України).

2. Якщо пальне відвантажується (відпускається) з причепа/напівпричепа, зазначаються реквізити такого причепа/напівпричепа як акцизного складу пересувного.

3. В акцизних накладних, складених на операції з ввезеними на митну територію України або виробленими в Україні важкими дистилятами та біодизелем, які оподатковуються на умовах, встановлених п. 44 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, якщо замовником такого пального згідно з умовами договору є Міністерство оборони України (ознака щодо умов оподаткування "9"), зазначаються серія та номер податкового векселя, виданого до реалізації виробником або ввезення на митну територію України імпортером важких дистилятів та біодизелю.

Безліч переваг для бухгалтерів - єдине рішення LIGA360. Відповіді податкової, вебінари на "гарячі теми", розсилки з новинами та аналітикою, актуальні форми звітності. Замов LIGA360 прямо зараз, щоб зробити роботу зручнішою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини