Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інформація про годування курей і щотижневі записи про запаси – затвердили Вимоги до курячих яєць

29 березня 2023, 17:00
415
0
Автор:
Реклама

Наказом Мінагрополітики від 07.03.2023 р. № 360 затверджено Вимоги до курячих яєць. Наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування і вводиться в дію 01 січня 2028 року.

Вимоги поширюються на відносини між операторами ринку у сфері визначення показників та/або властивостей чи характеристик курячих яєць, що вводяться в обіг, а також пов'язаних з ними процесів та методів виробництва, зокрема тих, що стосуються штампування, пакування, маркування, ведення записів.

Новий нормативний акт містить вимоги щодо сортування яєць за їх якістю та масою, штампування, маркування та іншого надання інформації, зазначення мінімального терміну придатності яєць та коду виробника, інформації про спосіб годування курей-несучок, щодо пакування яєць і т.д.

Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, ведуть окремо за датою та за способом утримання курей-несучок записи, що повинні містити таку інформацію:

1) кількість отриманих яєць, не підданих сортуванню, в розрізі кожного окремого виробника із зазначенням найменування / прізвища, власного імені, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) та коду виробника, а також дати або періоду знесення яєць;

2) кількість яєць за їх класом та за категорією маси, що піддані сортуванню після надходження на потужність з пакування яєць;

3) кількість отриманих яєць, підданих сортуванню на інших потужностях з пакування яєць, включаючи інформацію щодо реєстраційних номерів зазначених потужностей з пакування яєць, та мінімальний термін придатності яєць;

4) кількість яєць, не підданих сортуванню, що постачаються на інші потужності з пакування яєць, в розрізі кожного окремого виробника із зазначенням реєстраційних номерів зазначених потужностей з пакування яєць, та дати або періоду знесення;

5) кількість та/або маса яєць, що постачаються, за класом та категорією маси, за датою пакування для яєць класу “B” або за мінімальним терміном придатності для яєць класу “A” та в розрізі кожного окремого покупця із зазначенням його найменування / прізвища, власного імені, по батькові (у разі наявності) та місцезнаходження / задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування).

Така інформація щодо обсягу поставок яєць, підтверджується, серед іншого, рахунками-фактурами та накладними.

Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, мають щотижня оновлювати інформацію про фізичні запаси яєць.

Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, ведуть окремо записи щодо яєць класу “A” стосовно зазначення про спосіб годування курей-несучок. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, зобов'язані зберігати відповідні записи протягом не менше 12 місяців з дати їх створення/отримання.

Мінагрополітики також установив, що:

1) курячі яйця, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають усім чи окремим положенням Вимог до курячих яєць, затверджених цим наказом, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»);

2) надання на ринку промислових яєць, введених в обіг до введення в дію цього наказу, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності зазначених яєць усім чи окремим положенням Вимог до курячих яєць.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм для бухгалтерського обліку? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини