Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдинник отримав кошти за багатостороннім агентським договором: як визначається дохід

4 травня 2023, 17:25
993
0
Автор:
Реклама

В обліку доходів і витрат, який ведуть у довільній формі, потрібно відображати всю суму коштів, що надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, а під час заповнення податкової декларації до доходу необхідно зараховувати суму отриманої винагороди повіреного (агента). Про це ДПС відзначила в ІПК від 28.03.2023 р. № 717/ІПК/99-00-24-03-03-06.

Доходом для ФОП - платника єдиного податку згідно з пп. 1 п. 292.1 ПКУ є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Водночас до доходу не входять отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати й відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, належного на праві власності фізичній особі й використовуваного в її господарській діяльності. Однак у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ПКУ).

Водночас комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання під час провадження ними господарської діяльності через посередництво від імені, в інтересах, під контролем і за кошт суб'єкта, якого він представляє. Не є комерційними агентами підприємці, що діють хоча й у чужих інтересах, але від власного імені.

Згідно зі ст. 301 ГКУ відповідно до агентського договору комерційний агент одержує агентську винагороду за посередницькі операції, виконані ним в інтересах суб'єкта, якого він представляє, у розмірі, передбаченому договором.

Агентську винагороду виплачують комерційному агенту після оплати третьою особою за угодою, укладеною з його посередництвом, якщо інше не передбачено договором сторін.

Зважаючи на викладене, за агентським договором клієнт за надані послуги розраховується безпосередньо із суб'єктом господарювання, якого представляє комерційний агент, а комерційний агент отримує винагороду за надання посередницьких послуг лише від вказаного суб'єкта господарювання.

Радимо ознайомитись також із матеріалом "Нова форма для ведення обліку доходів і витрат ФОП".

Де підприємцю шукати роз?яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини