Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українських біженців остаточно звільнили від декларування іноземної допомоги, а виписані штрафи скасують

Реклама

Починаючи із 6 травня 2023 року діють податкові зміни, запроваджені Закон України від 11.04.2023 р. № 3050-IX.

Цей Закон передусім звільняє від податків окуповані та заміновані землі, що актуально для власників та орендарів землі.

Проте він містить й норми, які стосуються обов'язку платника податку щодо подання податкової декларації про доходи.

По-перше, оновлено п. 179.2 ПКУ, який тепер, зокрема, встановлює, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

По-друге, передбачено, що також податкова декларація не подається у випадках, прямо передбачених ПКУ, а не лише розділом IV ПКУ.

По-третє, якщо платник податку отримував доходи, передбачені п. 27 підрозділу 1 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, то його обов'язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) вважається виконаним і податкова декларація не подається. Якщо платник податку зобов'язаний подавати декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до інших положень ПКУ, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені цим пунктом.

Податкові повідомлення-рішення, які були винесені платникам податків за неподання або несвоєчасне подання податкової декларації у випадках, передбачених цим пунктом, вважаються скасованими (відкликаними) з 06.05.2023 року.

Нагадаємо, що згідно із п. 27 підрозділу 1 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім'ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини