Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як формується податковий кредит при відступленні права вимоги

11 травня 2023, 13:25
512
0
Автор:
Реклама

Головне управління ДПС у м. Києві проінформувала про порядок формування податкового зобов'язання та податкового кредиту платниками ПДВ при здійсненні операції з відступлення права вимоги.

Договір переведення боргу (заміни боржника у зобов'язанні) укладається зазвичай у формі тристороннього договору (кредитор, первісний боржник, новий боржник).

Укладення договору переведення боргу не призводить до податкових наслідків щодо ПДВ, оскільки за ним передається зобов'язання, яке не є товаром чи послугами.

Згідно з п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників з постачання товарів, місце постачання яких розташовано на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Оскільки за операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов'язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, а саме сплатити гроші, то податкових зобов'язань з ПДВ за такою операцією у сторін не виникає.

LIGA360 - секрет ефективності бухгалтера. Аналітика, моніторинг законодавства, особисті консультації експертів. Обери вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини